A tradíció mint feladat – 2013. március 20-21.

A PTE BTK, a pécsi Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék, A perifériáról a centrum kutatócsoport köré szerveződött Pécs-decentrum Kulturális Egyesület és a PAB olyan programot tervez, amely összeköti az egyetemet és a civileket.

A PTE BTK egyetemi karrá válásának, 30/20-as kettős jubileumának tiszteletére rendezvényt szervezünk, amelynek céljai érintkeznek a kar abbéli szándékaival, hogy fogjunk össze másokkal, keressük meg (kölcsönösen) partnereinket, tegyük láthatóvá létező, külső-belső hálózatainkat, beágyazottságunkat, amelyek valamelyes biztonságot, rokonszenvet jelenthetnek, jelezhetnek irányunkban – ezekre egyre nagyobb szükségünk lesz. Tekintsünk vissza egyúttal közelmúltunkra, s mutassuk meg, most mivel foglalkozunk. Úgy hívjuk mindezt életre, hogy magunkhoz vonzhassuk általa a régió (s a külföld, a határon túliak) középiskolásait, tanárokat, diákokat s bárkit oly módon, hogy érdeklődésüket valóban felkeltsük. Ne pusztán egy szokásos újabb konferencia, tudományos, szakmai program legyen az alkalom tehát, hanem minikonferenciák, tanácskozás, kerekasztal-beszélgetések – színes művészeti környezetben.

A pécsi Civil Közösségek Házába

(Szent István tér 17)

tervezzük a tanszékeket, karokat, országos és külföldi partnereinket, hallgatókat és civileket, városi értelmiségieket összekötő rendezvényünket  „A tradíció mint feladat” címmel: kérdéseink a múlt feldolgozására, hagyományainkra és azok átalakítására vonatkoznak  a közbeszédben, tudományban, művészetben.

Kitekintünk a külföldre, megkísérelve személyesen is bekapcsolni PTE/BTK centrumú nemzetközi világirodalmi kutatócsoportunk (A perifériáról a centrum, http://periferia.btk.pte.hu: Kurdi Mária dr. (Pécs), Vöő Gabriella  (Pécs), Hammer Erika  (Pécs), Gállos Orsolya (Pécsvárad), Pálfalvi Lajos (Budapest), Sándorfi Edina  (Pécs), Gátai Zoltán (Pécs), Müller Péter dr. (Pécs), Kiss Tamás Zoltán dr. (Pécs–Budapest), Benyovszky Krisztián (Nyitra), Fried Ilona (Budapest), Horváth Miléna (Pécs–Franciaország), Klujber Anita  (Cambridge), Csányi Erzsébet (Újvidék), Kovács-Parrag Judit  (Pécs), Köves Margit (Új-Delhi), Z. Varga Zoltán (Pécs–Budapest), Jolanta Jastrzebska  (Groningen)) egyes távolabb élő tagjait is.

A kutatókör szekciókat átszövő diskurzusának fő motívuma: A szomszéd hagyománya -  a pc-csoport újító konzervativizmusában.
A változatos hagyományhoz való viszony jegyében (nemcsak az irodalom területén) főként kerekasztal-megbeszélések köré alakítjuk a programot. Saját szakmájuk, érdeklődésük felől közvetítik a meghívottak azokat a tartalmakat, amiket a címbéli hívószavak keltenek bennük. Az ő megszólalásaikon kívül művészeti események is (színház, koncertek, költészeti program) zajlanak majd. Beszélgetést tervezünk a múlt fájó pontjainak gyógyításáról, mentálhigiénés módszerekről (irodalom, zene, tánc, képzőművészet, dráma), a család, családkutatás, a vallás helyzetéről, életpálya-és életmód-modellekről. A pedagógia és oktatás oldaláról szintén megvizsgáljuk a múlt és a tradíció témáját, feldolgozását, átírási lehetőségeit.

Részletes program

Plakát

Kategória: Rendezvényeink | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>